Orvosi és szakmai vélemények


Dr. Hegyi Gabriella MD.PhD. főorvos, Yamamoto Rehabilitáció Intézet (a Semmelweis Egyetem oktatóhelye)
Yamamoto Rehabilitáció Intézet
Semmelweis Egyetem oktatóhelye
(Komplementer orvoslás)
Budapest, 1196 Petőfi u. 79. Hungary,
T/ fax: 36-1-281-3035
E-mail: drhegyi@elender.hu
Főorvos: Dr. Hegyi Gabriella MD.PhD.

Orvosalkalmazói vélemény a " Só-Pipa" elnevezésű inhalációs készülékről

A készülék vizsgálatát kéri:
B.B. System Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. 1146
Budapest, Francia út 57/c. (ü.i: Békefi Imre)
A készülék Intézetünkbe érkezett 2002. szeptember 1-én.

A készülék leírása: speciális kristály és sóösszetételű keveréket tartalmazó kerámia tartály, szájba vehető "szipóka".

A készülék alkalmazhatósága: a belélegzett levegő útjába iktatva a felső légutak könnyebb átjárhatóságát elősegíti, speciális inhalációs lehetőséggel.

A készülék működésének alapjai:
Az inhaláció a légúti betegségek lokális kezelésére alkalmas eljárás. Az inhalációs eljárás előnyei:
- Lokális hatás
- Magasab sókoncentráció a felső légutakban
- Gyors hatás
- A szisztémás hatás az orálisan/injekcióban beadott gyógyszerekhez képest alacsonyabb
- A készülék természetes anyagot alkalmaz e célra

Az elérhető élettani hatások a következők:
- Mucolysis
- Secretolysis
- Időnként bronchospasmolysis
- Speciális anyag (só) esetében antiphlogisticus hatás

A készülék alkalmazásának indikációi: a légutak idült megbetegedései (asthma bronchiale), allergiás rhinitis különböző formái
Hosszabb alkalmazás esetében a vitálkapacitás fokozódik, szubjective is jobb közérzetet biztosít.
Intézetünkben a következő beteganyagon történt a készülék alkalmazása:
- Acut felsőlégúti hurutok
- Idült légúti betegségek (asthma bronchiale) acut és krónikus stádiumaiban.

Tapasztalataink:
A készülék megfelelő alkalmazását meg kell az alkalmazóval taníttatni, és azt ellenőrizni.
A készülék alkalmazásánál egyénileg kialakított "dózist", azaz alkalmazási időt kell megállapítani a tünetek javulásával.
El kell kerülni a forszírozott belégzés által okozott hypocapniát, azaz a technika elsajátítása lényeges.
A készülék tisztántartása és a fertőzések átvitelének megakadályozására 1 készüléket egy páciens alkalmazhat csak.
A készülék alkalmazása során a paciensek gyógyszeradagjain nem változtattunk.
Az alkalmazási periódusban a vizsgálatba bevont, önkéntesen jelentkezett betegeket randomizáltuk és egy kezelendő, valamint egy kontrol csoportba osztottuk. A kezelendő paciensek naponta többször, meghatározott ideig alkalmazták a készüléket.
Hetente, valamint két hónap elteltével vizsgálatokat végeztünk, amely kiterjedt a VAS, valamint a vitálkapacitásra.

Észrevételek: acut felső légúti betegségekben is hatásos az alkalmazás, de kellett hozzá gyógyszeres támogatás is. Az idült formákban azonban a paciensek szubjective könnyebb légvételről, inspirációs élményről számoltak be, amelyet az objectív vitálkapacitás-mérés is igazolt. Ezek alapján a készülék adjuváns alkalmazása több esetben hatékony volt. Mellékhatásokat az alkalmazás során nem észleltünk. Ennek megfelelően a "SÓ-PIPA" készülék komplementer alkalmazását javaslom, azzal a kiegészítéssel, hogy megfelelően informatív és etikus alkalmazói leírással kerüljön forgalmazásra, amely a felhasználót nem téveszti meg, addig alkalmazott, hagyományos kezelését nem függeszti fel.

Budapest, 2002. 10. 08.
Dr. Hegyi Gabriella MD.PhD.
főorvos
Dr. Kovács Matild a csepeli kórház oszályvezető főorvosa (DUNA TV)

Vendégünk dr. Kovács Matild a csepeli kórház oszályvezető főorvosa

Kovács Matild (K.M.): - Jó reggelt! Szeretettel üdvözlök mindenkit.

Műsor vezető (M.Vez.): - Önök használják már ezt a Sópipát? Ajánlják a betegeknek?

K.M.: - Ezt a Sópipát az ambuláns betegellátásban használjuk. Nekik ajánljuk egészen jó eredménnyel, hiszen ez egy mobil barlangterápiának minősül. A benne levő sókristályok által, amit a légutakban lévő letapadt váladék feloldódását, könnyebb kiürülését segíti.

M.vez: - Valóban kiválthatja teljes egészében a barlangterápiát?

K.M: - Teljes egészében nem válthatja ki, csak a barlangterápiának a sókristály részét. Hiszen a barlangterápiához hozzátartozik a barlangoknak a mikro klímája, amit természetesen otthoni körülmények között nem tudunk biztosítani.

M.vez.: - Milyen sók vannak ebben a pipában?

KM.: - Ebben a pipában jórészt calcium sók vannak, mindemellett mikroelem szinten tartalmazza a Na-t, klórt, káliumot. Nagyon kis mennyiségben bróm és jód is van benne.

M.vez.: - Drága dolog ez a pipa?

K.M: - Tekintettel a hosszú használhatóságra, valamint a jótékony hatást nézve, jelenlegi forgalomban lévő ára elfogadható.

M.vez.: - Milyen gyakran kell cserélni?

K.M.: - A feltalálók 5 évre elegendő sókristály mennyiséget zártak ebbe a pipába. Ilyen szempontból az ár megtérül minden napi használatra.

M.vez.: - Ki használhatja, és kinek nem ajánlaná?

K.M.: - Tulajdonképpen ez mindenkinek ajánlható. Kisgyerek is használhatja, attól a kortól kezdve amikor már megtanítható arra, miként lehet átlélegezni a levegőt ezen a kristályt tartalmazó tartályon. Ajánlható: - krónikus légzési megbetegedésben szenvedőknek, allergiásoknak, dohányosoknak nagyon jó eredménnyel. Gyakorlatilag mindenki aki légúti irritációs elváltozásban szenved.

M.vez.: - Milyen szintű megbetegedéseknél lehet használni?

K.M.: - Megelőzés szintjén, krónikus megbetegedés esetén, a heveny szakok kivédésére vagy elhúzódására. Természetesen ez gyógyszert nem vált ki. Nem gyógyszer, hanem a preventív terápiában van lényeges szerepe és jelentősége.

M.vez.: - Milyen rendszerességgel kell pipázni?

K.M.: - Ahhoz, hogy a jótékony hatását érezzük, napi rendszerességgel szükséges használni.

M.vez.: - Külföldön ismerik már ezt a pipát?

K.M.: - Elég sok külföldi országban érdeklődést mutatnak a Sópipa iránt, hiszen világszerte az allergiás felső- és mélyebb alsó légúti megbetegedések száma egyre magasabb. Ezért minden olyan készítmény ami mellékhatásmentes, állapotjavító, ugyanakkor az ember komfort érzését javítja, mindenhol érdeklődésre tarthat számot.

M.vez.: - Köszönjük, hogy itt volt. Akinek az érdeklődését felkeltettük, már megveheti ezt a pipát?

KM.: - Igen, természetesen. Köszönöm szépen
Prof. Dr. Török Szilveszter (A Magyar Természetgyógyászok és Életreformerek Tudományos Egyesületének elnöke)
Vélemény a Sópipáról:
A Sópipával történő terápiánál a legtermészetesebbnek, fiziológiásnak, és igen hatékonynak tartom. Lényeges az az egyszerű tény, hogy a Sópipán keresztül beszívott levegő kedvezőbb feltételeket teremt a légutak és a tüdő számára, mint a szobai vagy a kültéri levegő. Megfigyelhető, hogy a Sópipások hangulata rövid idő alatt jó irányban változik; megjelenik optimizmusuk és hitük a gyógyulásban. Ezek a pozitív érzelmek felnőttek és gyermekek esetében egyaránt azoknak a limbikus-retikuláris központoknak az aktiválódásáról árulkodnak, amelyek alkalmazkodó ( adaptációs ) képességeink fokozódásáért is felelnek. Ez a pozitív háttér fontos feltétele a Sópipa gyógyító hatásának. A sóbarlangok kiváló terápiás hatásai szinte mindenki számára közismertek. Ezt a hatást felfokozva, közvetlenül a kezünkbe adja a két szellemesen megalkotott terápiás eszköz: a Sópipa, és a bűbájos Sófáni a gyermekek részére.
Dr. Pátz Ferenc Pulmonológus
A SÓPIPA tesztelése betegeken

Betegek csoportosítása:
6 Asthma bronchiale
2 Sinusitis maxillaris
2 Laryngitis subglottica
Fiú: 7
Leány: 3

Életkor:
3 éves legfiatalabb
16 éves legidősebb
Átlag életkor: 9 év

Használati idő:
átlagban 6 hét
leghosszabb: 2 hónap
legrövidebb: 4 hét

Tapasztalat:
Tetszetős kivitelű, gyermekek és szülők érdeklődését felkeltő, nem gyógyszert takaró külső, különösen legújabb elefántos forma. Leírást célszerűbb lenne kis füzetecskében mellékelve adni, használatát hangsúlyozottabban lehetne feltüntetni /bevezető teendő, napi használat fontossága/.

A rövid használati idő miatt a kevesebb következtetés vonható le.

Mindenképpen pozitív visszajelzést kaptam a két recitív arcüreggyulladásos betegtől. Használata következményeként első 2-3 hétben fokozódott a váladékürítés az orrból, majd csökkent a reggeli és lefekvés utáni köhögés.

Két pseudo-croupos betegünk közül egyiknél nem észleltek jelentősebb változást, ugató köhögés nem jelentkezett ritkábban, lefolyása hasonló volt eddigieknél. Itt a virus infekció háttér lehetősége miatt sem igazán volt várható pozitiv válasz. Másik betegünknek a használati idő alatt sem volt köhögés rohama, ez lehet véletlen egybeesés is, a rövid idő miatt nem lehet határozott választ mondani.

Nagyobb számú asthmás betegeinknél szintén hosszabb idő kell a hatás megítéléséhez. Mivel a téli időszakban az infekció gyakoribb, az allergén kevesebb, így ezen tényezők is közrejátszanak a hatásban.

Két esetben azt tapasztalta a szülő, hogy a használat alatt a kialakuló asthmás roham oldása hamarabb következett be, kevesebb ideig tartott a kínzó köhögés, hamarabb vált oldottá.

Két esetben a rohamgyakoriság csökkent, két esetben jelentősebb változást nem Észleltünk.
Dr. Csikai Erzsébet orvos-természetgyógyász
Olyan népszerű lett, hogy már beceneve is van: Sófáni. Igen nagy ötlet a feltalálók részéről: kis helyen elfér, könnyen tisztítható és igen hatásos. Az éjszakai rádióműsorban hallottam róla először, akkor ki is próbálhattam. Már az első alkalommal éreztem jótékony hatását: olyan könnyű lett a légzés és úgy éreztem, sokkal több és tisztább levegő jutott a tüdőbe, pedig én egészséges vagyok. Úgy gondoltam, ha ez ilyen csodás érzést váltott ki nálam, milyen jó lenne azoknak, akik valamilyen légzőszervi betegségben szenvednek. Azóta már sokan élvezhetik ezt az egyszerű, mindig kéznél lévő segítséget. Népszerűségét bizonyítja, hogy az ára rövid időn belül lényegesen csökkent. Ez lehetővé teszi, hogy még több ember kipróbálhassa. Örömmel fogadtam a gyerekek részére készült aranyos elefántformát. Így a kicsik is szívesen használják. Kívánom, hogy sok-sok ember életében legyen gyógyír a Sópipa.
Dr. Burzuk Valéria orvos
Feljegyzés, Sópipa használatának tapasztalata 10 beteg kapcsán:

2002. október végétől 2003. február elejéig 10 beteg használt Sópipát, 2-3 hónap időtartamig.

Ezen betegek légzőszervi betegségben szenvednek. 3 beteg krónikus hörghurutban szenved, 7 betegnek asthma bronchiales betegsége van: ebből 2 betegnek krónikus bronchitise is van. A 10 beteg közül 6 férfi és 4 nő beteg volt / 50-55 év közötti 2 beteg; 55-60 év közötti 3 beteg; 60-65 év közötti 2 beteg és 1 beteg volt 70 év feletti/.

Ezen 10 beteg közül 6 beteg szenved elsősorban következményes szívbántalmakban, melyek nehezebbé teszik a hörgőgörcsoldó sprayk használatát azok mellékhatásai miatt, melyet a szívműködésre fejtenek ki.

Igyekeztem olyan betegeket választani, akik súlyos légzőszervi betegek (krónikus hörghurutosak és - vagy asthma bronchiales betegek). A betegek tapasztalatai azt mutatják, hogy a Sópipa segít a váladék felszakadásában, könnyebb kiürítésében, így légzésük is könnyebbé válik.

Mint orvos, a Sópipát hasznosnak tartom a krónikus, légzőrendszeri betegek kiegészítő therápiájaként. A Sópipán át belélegzett sós levegő a sóbarlangok hatásával hasonlítható össze (igaz a Sópipán át szívott levegő hőmérséklete testazonos), ezen túl anyagilag is elérhetőbb a betegeknek, mint a sóbarlangos kezelések költségei.

Összegezve úgy vélem a váladék kiürülésének lehetősége könnyebb, így könynyebbé válik a beteg légzése is, és megfigyeltem a kishörgőáramlási sebesség növekedését, ami szintén a légzés javulását eredményezi.

Mindenképpen jó hatásúnak tartom a Sópipa használatát.

Köszönettel tartozom a betegek nevében is a Sópipákért.
Béky László természetgyógyász
Elsők között ismertem meg ezt a rendkívül szellemes "kis kézi mobil sóbarlangot" Maga az ötlet és a kivitelezés is világszínvonalú. Saját tapasztalatom, s a hozzám forduló allergiás, asztmás, hörghurutos, tüdőtágulásos és egyéb légzőszervi betegségben szenvedők kivétel nélkül felső fokon nyilatkoztak a használatáról. Kiemelten javaslom azonban kivétel nélkül minden olyan esetben a SÓPIPA napi rendszeres használatát, ahol a szervezet általános immunológiai, sav bázis egyensúlyharmonizálási, alap anyagcserére ható kellő szintű oxigén ellátási feladatokat könnyedén, mellékhatások nélkül és tartós sikerrel kívánjuk megoldani.

Béky László természetgyógyász szakértő
AURA Természetgyógyászati Gyógyító és Oktató Központ
Dr. Bakanek György sportorvos, életmód szaktanácsadó

Sópipa, a légutak takarítója! - A mobil sóbarlang

A felső légúti megbetegedések és allergiás tünetek évről évre világszerte egyre gyakoribbak.

Ennek főbb okai: a szennyezett levegő, a dohányzás, a táplálkozási problémák, a stressz, az immunrendszer gyenge működése. Környezetünk levegője egyre szennyezettebb, így naponta szennyezett anyagok tömegét lélegezzük be. Tudnunk kell, hogy nemcsak a vese és a máj tartozik a kiválasztó szerveink közé, hanem a tüdő és a felső légutak is. Nagyon sok bomlástermék a tüdőn át távozik, ezzel terhelve, fertőzve a felső légutak nyálkahártyáját.

A fentieken túl a modern világban állandósuló stressz, a megtépázott immunrendszerünk miatt egyre gyakoribbak a felső légúti hurutok, allergiák. Mindezek egyik legkézenfekvőbb ellenszere a sóterápia, mely kitűnő módszer nemcsak a betegségek kezelésére, hanem megelőzésére is.

A só
A só - kémiai tulajdonságainak köszönhetően - szorgos takarítóként tisztítja meg a tüdőt és a légutakat. A só remekül fertőtlenít, elpusztítja a nyálkahártyán levő kórokozókat. A nyálkahártya izomzatára is előnyösen hatva a gyökerénél szünteti meg a problémákat. A belélegzett só által a légutak tisztulnak, megnyugszanak, átjárhatóvá válnak. A légzés kiegyensúlyozottabb, szabadabb lesz.

A só a hatását közvetlenül a beteg szervekre fejti ki. Hosszú éveken keresztül, káros mellékhatások nélkül alkalmazható. A só a sópipás terápiával nem kerül be a gyomorba és az emésztőrendszerbe, hanem helyileg hatva csak a légutakban kering s kilégzéssel (elvégezve tisztító hatását) távozik a szervezetből. A sóterápia
A só jótékony hatását már évszázadokkal ezelőtt felismerték. Már a XIV. században észrevették, hogy a sóbányára ítélt rabok légzőszervi bajai egyre javultak, a kemény munka ellenére jó volt a közérzetük, vitalitásuk. Nagyon régóta ismert a tengeri sós levegő jótékony hatása. Több évszázada már célirányosan használják a sóbarlangterápiát. Ismeretes, hogy sóhiány esetében több víz kerül a sejtekbe, amitől azok megduzzadnak (ödémásak lesznek) és károsodnak. A légutak nyálkahártyáján is ez történik. A sókristályok - elkeveredve a légutak nedvesség tartalmával – a felső légutak nyálkahártyáján megtapadnak és feloldják a hurutos lerakódásokat.

Ha folyamatosan sókristályokat juttatunk a nyálkahártyára (sópipa rendszeres használata) a só (a magas ozmotikus nyomása miatt) a sejtekből kivonja a folyadék egy részét, ezért a lerakódott váladék lazul, könnyebben kiköhöghető. A sónak helyileg antihisztamin ( a hisztamin vesz részt az allergiás reakciók létrejöttében) hatása is van és ezzel az allergiás reakciókat is csökkenti. Emellett antibakteriális és antivirális – tehát fertőtlenítő – hatással is bír.

A Sópipa
A Sópipa egy szabadalmaztatott magyar találmány, amely kisebb-nagyobb méretű sódarabokat tartalmaz.
A Sópipával sóterápia végezhető. Így a sóterápia mindenki számára hozzáférhető egyszerű, gyors, mobil formája lett a Sópipa, amely a legjobb minőségű barlangi sókristályokat tartalmazza. A Sópipában lévő sókristályokat európai sóbarlangokból gondosan válogatják össze. A gyakran 20 millió éves kristályok legelőnyösebb tulajdonságait felhasználva a Sópipa mindig és mindenütt biztosítja a természet eme csodás gyógyító ajándékát. A Sópipa mindig kéznél lehet, ezzel állandóan biztosítva a légutak számára a mikró sókristályok jelenlétét. Mindezt úgy, hogy nem kell drága, szintetikus és számos mellékhatást okozó gyógyszerre költenünk.

Mely betegségekre előnyös?
Asztmák, felső légúti hurutok, vírusos torok-, és felső légúti fertőzések, melléküreg gyulladások, polipózisok, légzési elégtelenségek, tüdőtágulás, krónikus mandulagyulladások, stresszes állapotok oldása, frontérzékenység , kálcium és magnézium hiány…

Megelőzés
A Sópipát akkor is érdemes használni, ha éppen nincsenek eldugulva légzőszerveink. Gyógyító hatása mellett kíválóan alkalmas a légutak, légzőszervek megbetegedésének megelőzésére is.

Használat
A Sópipával való kezelés fiziológiás, természetes.
Mellékhatása nincs.
Adjuváns terápia részeként elfogadott, kipróbált és eredményes.
Ezt objektív vitálkapacitás mérések javuló eredményei is alátámasztják.
Használható bárhol, bármikor: autóban, tévézés, olvasás, társalgás közben…
A felnőtteknek naponta ajánlott 2x10-15 perc használata, de a gyerekek is bátran lélegezhetnek belőle naponta 15-20 percen át.

Összefoglalva
A Sópipa használata ajánlott minden egészséges és beteg, gyermek és felnőtt számára.
Rendszeres használata nemcsak gyógyítja, de megelőzi a felsőlégutak és légzőszervek megbetegedését, ezáltal növeli a szervezet vitálkapacitását, javítja közérzetünket.
Ne hiányozzon egyetlen háztartásból sem!

2009.01.12.


Letölthető dokumentum (PDF): A mobil sóbarlang


Rendelés